Haber

AP raporu: Türkiye ile yeni bir format geliştirin

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu, AB-Türkiye tam üyelik müzakerelerindeki fiili hareketsizliğin aşılarak, Ankara ve Brüksel’in ortasında tam üyelik müzakereleri yerine “gerçekçi” bir format geliştirilmesini talep etti. Bugün AP’nin Türkiye raporunu görüşen Dış İlişkiler Komisyonu üyeleri, söz konusu raporu 47 oyla kabul etti. 10 üyenin çekimser kaldığı bildirilirken, ret oyu kullanılmadığı kaydedildi.

Türkiye raporunda, “Türk hükümetinin izlediği siyasi çizgide köklü bir değişiklik olmadıkça, AB ile Türkiye arasındaki tam üyelik müzakerelerinin yeniden başlayamayacağı” kaydedildi. Komisyon tarafından kabul edilen ve yaz tatilinin ardından Avrupa Parlamentosu’na sunulacak olan raporda, AB Komisyonu’ndan Ankara-Brüksel bağlantıları için yeni bir model araması isteniyor. Böylece fiilen dondurulan tam üyelik müzakerelerinin yeniden başlaması yerine yeni bir format talebi dile getiriliyor.

Mülteciler ve deprem sonrası yeniden yapılanmaya devam edilecek

Öte yandan milletvekilleri, mülteciler konusunda Ankara’ya destek verilmesini ve depremlerden sonra Türkiye’nin yeniden inşasında ülkeye yardımın sürdürülmesini tavsiye ediyor.

Raporda Türkiye’nin güvenlik, ticaret, ekonomik ilişkiler ve göç gibi konularda önemli bir ortak olduğunun altı çizilirken, Ankara’dan demokratik bedellere, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı duyması ve AB’nin temel ilkelerini tanıması isteniyor.

2018’den beri ilişkiler fiilen dondurulmuş durumda.

Ayrıca raporda, İsveç’in NATO üyeliğinin daha fazla gecikmeden onaylanması talep edilirken, “Bir ülkenin NATO üyelik sürecinin hiçbir şekilde AB üyeliği ile ilişkilendirilemeyeceği” belirtiliyor. Ayrıca raporda “Her ülkenin AB üyelik yolunda kat ettiği mesafe ne yaptığına bağlıdır” ibaresi de yer alıyor.

Son olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta İsveç’in NATO üyeliğinin görüşüleceği NATO zirvesi gezisi öncesinde Ankara-Brüksel ilişkilerinin yeniden canlandırılması talebinde bulundu. Üyeliğinin onaylanmasını bu bağların canlanmasına bağladı.


Nacho Sanchez AmorPhoto: Avrupa Parlamentosu

Türkiye’de yargı bağımsızlığı ve demokratik hak ve özgürlükler ile insan haklarının bozulması nedeniyle AB-Türkiye ilişkileri 2018 yılından itibaren fiilen dondurulmuş durumda.

AB’nin ortak güvenlik ve dış politikasına yakınlık

Rapor, Ankara’nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınamasına verdiği desteği övürken, Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmamasından duyduğu üzüntüyü de ifade ediyor. Türkiye’nin ortak güvenlik ve dış politikadaki payının yüzde 7 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde olduğuna da dikkat çekiliyor.

Türkiye raporunu hazırlayan Parlamenter Nacho Sanchez Amor, “Son zamanlarda Türk hükümetinin AB ile tam üyelik müzakerelerini canlandırmaya olan ilgisini gördük. Bu jeopolitik müzakerelerin sonucu değil, ancak Türkiye’nin gerilemeyi durdurma çabalarının sonucu olacak.” temel hak ve özgürlüklerde ve hukukun üstünlüğü ilkelerinde.Türkiye (Eğer canlanma konusunda samimiyse bunu somut reformlar ve eylemlerle göstermelidir)” dedi.

AP’nin Türkiye raporunun, oturumların başlayacağı Eylül ayında tartışılması bekleniyor.

DW / ETO, ET

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

ulashaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu